ÈLBÉ tarjoaa laajan valikoiman Välimeren alueella suunniteltuja ja valmistettuja asusteita, joita on myös nähtävissä Dora Dalila Cheffin kanssa yhteistyössä toteutetussa Middle Sea -näyttelyssä. Meillä oli ilo keskustella kyseisen aurinkoa ja lomatunnelmaa huokuvan tuotemerkin luojien Nour B.:n ja Clémentine L.:n kanssa. Kesän väistyessä ja kuumien juomien lämmittäessä oloamme, ÉLBÈ saa meidät taas tuntemaan Tunisian lämpöä – sitä rauhallista energiaa ja elinvoimaa, joka valaisee myös heidän luomuksiaan.

Kuinka ÉLBÈ -muotimerkki on syntynyt? Mikä inspiroi teitä perustamaan oman merkin?

Nour: Tapasimme toisemme työskennellessämme yhdessä Pariisin suurimmista muotitaloista. Tehtäviimme kuului valmistaa pareittain vöitä ja muita nahkatarvikkeita. Pidimme paljon yhdessä työskentelystä, ja meille kehittyikin ainutlaatuinen suhde. Jonkin ajan kuluttua päätin lähteä muotitalosta, mutta jatkoimme toistemme tapaamista ja pienten tuotteiden luomista yhdessä pitääksemme hauskaa. Pian päätimme aloittaa varsinaisen yhteisprojektin. Myöhemmin myös Clémentine lopetti työt muotitalossa ja loimme ÈLBÉ:n. Lähdimme molemmat siis ylellisestä muotitalosta ja suuryrityksestä, ja yhtäkkiä emme olleetkaan suuren kulutuksen ja materiaalien tuhlauksen ympäröimiä. Halusimme olla kaikkien ulottuvilla ilman tarvetta ymmärtää maailmaamme. Tavoitteenamme oli jotain yksinkertaisempaa, tunnepitoisempaa ja jotain joka kertoo ystävyydestä, jakamisesta ja rakkaudesta. Siitä keksimme termin “ÈLBÉ, joka tarkoittaa “sydämeni” arabiaksi.

Clémentine: Emme enää halunneet sisällyttää töihimme muodin teollista puolta, vaan halusimme korostaa osaamistamme ja säilyttää molempien suhteet ja kontaktit ihmisten kanssa, joiden kanssa olimme työskennelleet. Aloitimme luomalla testikokoelman, joka saikin erittäin positiivista palautetta. Meillä oli myös hauskaa sen luomisen aikana! Tajusimme tekevämme juuri sitä mitä halusimmekin – luoda korkealaatuisia tuotteita ja säilyttää siten korkeatasoinen osaamisemme. Sisällytimme myös henkilökohtaiset projektimme ja persoonallisuutemme ÉLBÉ:n ytimeen: olemme monikulttuurinen duo, mikä tarkoittaa sitä, että meillä ei ole samoja elämänkokemuksia, ja että ELBÉ:n identiteetti syntyi juuri näistä eroista.

Suunnittelitteko työskentelevänne suurille muotitaloille, vai oliko tavoitteenanne luoda oma muotimerkki jo uranne alusta saakka?

Clémentine: Meillä ei ollut lainkaan samoja tavoitteita! Nour halusi työskennellä suurten muotitalojen parissa, ja minä olen aina halunnut luoda oman tuotemerkin. Aloitin työni Pariisin muotitalossa täysin sattumalta: halusin tehdä asioita käsilläni, sillä olen kotoisin käsityöläisperheestä ja minulle tarjoutui mahdollisuus suorittaa oppisopimuskoulutukseni muotitalossa. Minut palkattiin siten siksi, koska työni arvostettiin. Se oli hyvin onnellinen sattuma.

© Emma Burlet

Kuinka kuvailisitte ÈLBÉ:n identiteettiä?

Clémentine: Halusimme luoda avoimen ja kulttuurisesti monipuolisen tuotemerkin. ÈLBÉ kuvastaa merenrantaa, lämpöä, lomatunnelmaa, palmuja, aurinkoa…

Nour: …ja rauhallista elämää, koska Tunisiassa ajan käsite ei ole lainkaan sama. Muotisuunnittelussa ja valmistuksessa olemme valinneet hitaan tahdin, toisin kuin hektisessä muotiteollisuudessa.

Mikä on ÈLBÉ:n suhde Tunisiaan?

Nour: Olen syntyperältäni tunisialainen, ja meille oli selkeää luoda brändi, joka edustaa identiteettiämme riippumatta minusta tai Clémentinestä, joka varttui monikulttuurisella alueella Pariisin 11. kaupunginosassa Bellevillen ympäristössä. Clémentinen vieraillessa Tunisiassa, puhuimme paljon Pohjois-Afrikan kulttuurista, jonka hän tunsi jo melko hyvin. Inspiraatiomme juuret ovat siten Tunisiassa: vaatteiden osalta naiset ja miehet ovat pukeutuneet melkein samanlaisiin mekkoihin tai väljiin housuihin. Mielestämme ajatus “kangaspalojen ripustamisesta vartalon ylle asusteina” olikin mielenkiintoinen.

Clémentine: On totta, että Ranskassa on harvinaisempaa nähdä huivia käyttäviä tai pitkiin tunikoihin pukeutuneita miehiä, toisin kuin Tunisiassa, jossa se on paljon yleisempää. Ranskassa meillä oli miesmalleja, jotka olivat haluttomia poseeraamaan, sillä he pelkäsivät sitä, miltä he näyttäisivät hame yllään. Tunisiassa tämä kysymys ei edes noussut esiin. Kun puhumme unisex-tuotemerkistä, tarkoitamme usein naisia, jotka käyttävät maskuliinisempia vaatteita. ÈLBÉ:ssä halusimme asioiden kuitenkin löytävän tasapainon. Kun avasimme pop-up-myymälän Pariisin Marais’ssa, laitoimme ikkunaan kuvan miesmallista, jolla oli pitkät rastat ja hame. Tämä oli yllättävää joillekin ihmisille, ja kontrasti oli selvästi nähtävissä! Tarkoituksemme ei myöskään ollut järkyttää ihmisiä, mutta oli mielenkiintoista nähdä, että voimme tuoda uusia asioita ihmisten silmien eteen saaden heidät kyseenalaistamaan tiettyjä ajatuksia muodin ja genren osalta.

Kokoelmaanne kuuluu koruja, käsilaukkuja, hattuja, huiveja ja muita helposti puettavia tuotteita. Miksi päädyitte suunnittelemaan pääosin asusteita?

Clémentine: Asusteiden luominen on sopusoinnussa sen kanssa, miten itse pukeudumme. Meille tyyli syntyy asusteista.

Nour: Asusteet ovat monipuolisempia, sillä meidän tarvitsee huolehtia vähemmän eri koista, vuodenajoista ja tyyleistä. Pukeudumme itse yksinkertaisen tyylin mukaan yhdistellen klassisia vaatteita ja mukavuutta, joita haluamme käyttää hienostuneiden asusteiden kanssa. Ne tuovat siten pientä lisäsävyä: asusteet ovat meille kuin mausteita, jotka lisäävät makua ruokaan!

© Emma Burlet

Kuinka suunnittelette tuotteenne?

Nour: Ensimmäinen askel työssämme on löytää materiaalit. Työskentelemme mahdollisimman paljon käytettyjen materiaalien, varastojen loppujen, kangasjätteiden, vintage-helmien, talteen otettujen nahkojen jne. kanssa. Alamme sitten yhdistelemään uusia tuotteita näistä materiaaleista: valitsemme kuvion, värivalikoiman jne. Mitä tulee eri osasten tuotantoon, yritämme ensin tehdä mahdollisimman paljon itse täällä Pariisissa. Kaikista osista, joista meillä ei ole materiaalia kontaktoimme pääasiassa ranskalaisten ja tunisialaisten käsityöläisten kanssa.

Clémentine: Koska työmme perustuu materiaalivalintaan, olemme riippuvaisia ​​löytämiemme materiaalien määrästä. Tämä on syy siihen, miksi joitain kappaleita on olemassa hyvin rajoitetusti.

Miten ekologisuus otetaan huomioon työssänne?

Nour: Edistämme olemassa olevien materiaalien käyttöä ja hyödynnämme materiaaleja, jotka oli tarkoitus hävittää jätteenä. Kannustamme ihmisiä myös maltilliseen kulutukseen. Emme kuitenkaan ole halunneet “vihreän” olevan markkinointiargumenttimme. Etiikka on osa prosessiamme, mutta emme aio kailottaa siitä ääneen! Meille brändin lanseeraus tänä päivänä käsittää aina ekologisuuden osana prosessia.

Clémentine: Emme edes kysyneet sitä itseltämme. Meille oli selvää, että meillä oli oltava mahdollisimman vähän ekologisia vaikutuksia. Emme kuitenkaan halunneet erityisesti viestiä siitä. Tiedämme myös, että voimme kehittyä, ja suuremmilla resursseilla voimme tehdä vieläkin paremmin.

Middle Sea -näyttely yhdistää teoksenne suomalais-tunisialaisen taiteilijan Dora Dalila Cheffin taiteen kanssa – kuinka koette Doran taiteen? Entä kuinka yhteistyö sujui?

Clémentine: Rakastuimme hänen työhönsä! Se on iloista, helposti lähestyttävää, vaatimatonta, värit ovat upeita, ja se tuntuu hyvältä… Kaikki adjektiivit hänen työnsä arvioimiseksi ovat niitä, joilla haluamme myös ÈLBÉ:ä kuvattavan. On helppoa nähdä, että hänen maailmankaikkeutensa resonoi täysin oman identiteettimme kanssa.

Nour: Tämä näyttely oli meille vuoden 2020 upea yllätys. Useat projektit ja sponsorointimme peruttiin maaliskuussa 2020 terveyskriisin takia, joten kun Institut finlandais teki tämän ehdotuksen meille otimme sen vastaan ​​suurella ilolla. Tunsimme yleisesti Doran ja hänen suhteensa Tunisiaan ja seurasimme häntä sosiaalisessa mediassa.

Olimme pohtineet ajatusta luoda yhteistyöhuivi muiden taiteilijoiden kanssa jo ÈLBÉ:n luomisesta lähtien, mutta emme olleet kuitenkaan koskaan tavanneet Doran kanssa. Iloksemme Dora ilmoittikin kertoakseen Institut finlandais’n halusta tehdä yhteistyötä. Hän ehdotti yhteistyötä myös meidän kanssamme, sillä hän uskoi maailmamme sopivan hyvin yhteen. Suomen instituutti oli myös erittäin innostunut ajatuksesta ja projekti käynnistyikin nopeasti! Kerroimme Doralle, että pidämme paljon hänen maalauksistaan, siksi hän tarjosi meille yhden maalauksen ja me rakastimme sitä!

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmanne ELBE:een liittyen?

Tämänhetkisen terveyskriisin takia meidän on ensin mukautettava nykyistä talousmalliamme, koska olemme yksi pienistä toimijoista, joihin tilanne on erityisesti vaikuttanut. Aiomme avata pop-up-myymälän Pariisiin lähitulevaisuudessa. Rahoitamme projektimme kokonaan itse, ja meidän onkin löydettävä ratkaisuja tarinamme kasvattamiseksi kestävällä tavalla. Osallistumme myös kansainvälisiin kilpailuihin, joiden tarkoituksena on markkinoida pieniä tuotemerkkejä ja ylellisyystuotteita.

Dora kertoi syyskuun “Kuukauden vieras” -haastattelussa Tunisin kulttuuri-instituutioiden puutteesta ja taiteilijoiden välisestä solidaarisuudesta. Uskotteko, että tilanne on samanlainen käsityön ja muotoilun alalla?

Tunisissa on todella luovaa vertaisenergiaa, jota välittää erityisesti nuorten taiteilijoiden sukupolvi, joka ei enää näe itseään eristettyinä tekijöinä, vaan osana paikallista ja yhtenäistä verkostoa. He yhdistävät taitonsa keskustellakseen, inspiroimalla toisiaan ja työskentelemällä yhdessä – riippumatta käytetyistä välineistä. Käsityöalalla on syntynyt useita aloitteita, joita seuraamme tarkkaan! Tämä vahvistaa alkuperäistä haluamme tehdä yhteistyötä muiden suunnittelijoiden kanssa.

Millainen on suhteenne suunnittelu- ja käsityöalaan?

Määrittelemme itsemme todellisuudessa enemmän käsityöläisiksi, kuin suunnittelijoiksi. Suunnittelu on hyvin länsimainen ja melko abstrakti termi. Muotimaailmassa studiosuunnittelun ja varsinaisen toteutuksen välillä on hierarkia. Meistä on kuitenkin mahdotonta erottaa muotoilua tuotannosta, koska luominen tarkoittaa tuottamista ja tuottaminen luomista. Siksi näemme itsemme käsityöläisinä – suunnittelemme ja tuotamme samassa prosessissa, kahdella päällä ja neljällä kädellä!

Haastattelu: Kaisamari Sundström & Juliette Brochet