UU Market perustettiin vuonna 2017. Miten kaikki sai alkunsa?

UU Market on syntynyt tarpeesta ja muutoksesta taideteollisuuden kentällä. Itse muotoilijoina olemme huomanneet käytännön haasteet alalla; monet upeat ideat eivät näe ikinä päivänvaloa tai hyvät tuotteet eivät löydä valmistajaa. Myyminen, brändin rakentaminen, yleisön saavuttaminen ja markkinointi on todella haasteellista yhdelle ihmiselle suunnittelutyön ja valmistuksen ohessa, eikä resursseja isoon tuotantoon ole.

UU Market perustettiin tarjoamaan palvelua, josta hyötyvät sekä tekijät että asiakkaat: UU Market kerää yhteen ja samaan paikkaan esille ja myyntiin kattavan otannan uutta suomalaista taideteollisuutta. UU Market hoitaa tuotteiden myynnin ja markkinoinnin, ja tekijät voivat keskittyä luovaan puoleen. Tekijät hyötyvät myös toinen toisistaan: kun asiakas tulee kauppaan tutustumaan yhden tekijän tuotteisiin, hän löytää sivuiltamme samalla myös muita tekijöitä.

Toimintamme on uudenlaista, ja valmista mallia ja esimerkkiä palvelulle ei ole. Kun opimme, mikä toimii ja mikä ei, voimme myös muuttaa toimintamme painopistettä. Nyt olemme kehittäneet enemmän edustus- ja välittäjätoimintaa: järjestämme paljon näyttelyitä, messuja ja tapahtumia, joissa edustamme mukana olevia suunnittelijoita.

UU Market kerää yhteen eri alojen ammattilaisia – mukana on niin taiteilijoita, keraamikkoja, lasinpuhaltajia, puuseppiä, suunnittelijoita, valokuvaajia kuin graafisia suunnittelijoitakin. Yhteisöllisyyden arvot ovat selkeästi näkyvissä toiminnassanne. Kuinka paljon yhteistyötä UU Marketin toimijat tekevät keskenään? Puhuisitko UU Marketista jopa tietynlaisena kollektiivina?

UU Markettia voisi hyvin kutsua kollektiiviksi, sillä konseptimme perustuu yhteistyöhön ja yhdessä toimimiseen. Koen, että toimintamme muuttuu myös kokoajan enemmän kollektiivin suuntaan. On ollut ilahduttavaa huomata, että tekijämme ovat tehneet yhteistyötä keskenään – esimerkiksi lasinpuhaltaja ja lasitaiteilija Paula Pääkkönen on puhaltanut niin minun, taiteilija Viivi Lehdon kuin kalustemuotoilija Aleksi Remsunkin suunnittelemia töitä. Kontaktit syntyvät usein osin UU Marketin kautta ja osin tekijöiden itsensä kautta. Toivon, että jatkossa näemme vielä enemmän tekijöiden välistä yhteistyötä laajemmassakin mittakaavassa.

Kaikki yhteistyöt synnyttävät aina uusia ideoita ja vahvistavat taideteollista toimintaa Suomessa. Ala on pieni, ja yhdessä toimimalla voimme saavuttaa enemmän kuin yksin. Tavoitteenamme on olla rakentamassa uutta suomalaisen taideteollisuuden vallankumousta.

Tavoitteenamme on olla rakentamassa uutta suomalaisen taideteollisuuden vallankumousta.

Miten löydätte uusia tekijöitä?

Verkostot ja tapahtumat ovat tärkein tapamme löytää uusia tekijöitä. Koska olemme itsekin luovalta alalta, tunnemme paljon tekijöitä myös henkilökohtaisesti: aluksi lähdimmekin kysymään kiinnostuneita mukaan omista tuttavapiireistämme. Ajan myötä markkinointi sosiaalisessa mediassa sekä esillä oleminen eri tapahtumissa on tuonut monia hyviä yhteydenottoja. On ollut hienoa huomata, että moni taitava tekijä on löytänyt myös meidät ja ottanut suoraan yhteyttä.

Perustajajäsenemme Milla Vaahtera on toiminut opettajana useassa alan oppilaitoksessa, mitä kautta meillä on ollut yhteys myös alan opiskelijoihin. Haluamme, että UU Marketin alusta on avoin niin uusille tekijöille, nouseville nimille kuin myös jo tunnetuimmillekkin taiteilijoille ja suunnittelijoille. Näin valikoimamme pysyy ajankohtaisena: haluamme tuoda esille nimenomaan uuden sukupolven luomaa tyylisuuntaa, joka on kokeilevaa, rohkeaa ja leikkisää. Suomalainen muotoilu ja taide on paljon enemmän kuin skandinaavista minimalismia – ja uudet klassikotkin voivat syntyä vain, jos niille annetaan tilaisuus nousta esiin.

Nouvelle Saison -näyttely avautuu toukokuussa verkkonäyttelynä instituutin nettisivuilla. Pandemiatilanne tulee vaikuttamaan monin tavoin suunnittelijoiden ja taiteilijoiden työskentelytapoihin ja taloudelliseen tilanteeseen. Luuletko, että tästä herää myös uusia tapoja ajatella ja toimia taiteen kentällä, myös kriisin jälkeen? Itselläni tuli mieleen erityisesti paikallisen tuotantoketjun ja perinteisten taitojen ja käsityöläisyyden arvostus.

Pandemian myötä moni tapahtuma ja tilaisuus on peruuntunut tai siirtynyt myöhemmäksi, mikä on aiheuttanut suuriakin tulonmenetyksiä monille luovan alan ammattilaisille. On ollut kuitenkin hienoa nähdä, miten toimintaa on myös muutettu tilanteen mukaan, kuten meidän yhteistyössämme. Fyysisen näyttelyn sijaan toteutamme online-näyttelyn, jossa eri keinoin pyrimme tuomaan teokset ja tekijät lähemmäs yleisöä. Toivon, että vaikeasta tilanteesta huolimatta ne, keillä on mahdollisuus tehdä asioita eri tavalla, oppia ja kokeilla uutta, hyödyntävät sen.

Olen varma, että tämä aika jättää jälkensä yhteiskuntaamme ja toivottavasti sysää liikkeelle myös positiivisia muutoksia. Uskon, että pysähtyneisyys saa monet ajattelemaan elämässä oikeasti tärkeitä asioita ja pohtimaan myös omia kulutustottumuksiaan. Paikallisuus, lähellä olevat palvelut ja ihmiskontaktit korostuvat. Käpertyessä sisätiloihin kodin ja sen esineiden merkitys nousee tärkeämmäksi kuin aiemmin. Isommassa mittakaavassa tämä suunnanmuutos on ollut näkyvissä pitkään – ihmiset haluavat tehdä yksilöllisempiä valintoja. He kaipaavat aitoja materiaaleja ja käsintehtyjä esineitä kertakäyttökulttuurin tilalle. Ehkä nyt on se hetki, kun asiat alkavat konkretisoitua.

Nouvelle Saison -näyttely kerää yhteen kahdeksan suomalaista toimijaa, jotka kaikki edustavat omalla tavallaan uutta käsityöläisyyttä. Voisitko kertoa mitä tämä luonnehdinta pitää sisällään? Miten kuvailisit muotoilukentällä viime vuosina tapahtunutta murrosta?

Globalisaation myötä teollisuus on vähentynyt merkittävästi myös Suomessa, ja sillä on ollut valtava vaikutus työllisyyteen ja luovien alojen koulutukseen. Muuttuneen tilanteen myötä moni suunnittelija, taiteilija ja tekijä on ottanut itselleen myös valmistajan roolin, tuottaen itse omaa piensarjaansa. Suurin osa muotoilijoista keskittyisi kuitenkin mieluusti tekemään vain sitä, mitä he rakastavat: luovaan prosessiin ja käsillä tekemiseen.

Monet käsityötaidot ja perinteiset alat vaativat hyvin tarkkaa ja hienoa erikoisosaamista, jota ei voi oppia kuin käytännössä, kuten lasinpuhalluksessa ja keramiikassa. Jotta kaikki se erikoisosaaminen pysyisi hengissä teollisuuden lähdettyä, tarvitaan uusia tapoja toimia luovalla alalla.

Muutos on synnyttänyt kansainvälisen, uudenlaisen “maker movementin”, jossa käsityöläisyys ja piensarjatuotanto on herännyt uudelleen henkiin pitkään jatkuneen teollisen massatuotanto-kauden jälkeen. Sosiaalinen media on tarjonnut tekijöille uudenlaisen myynti- ja markkinointialustan. Tämän päivän moderni käsityöläinen hyödyntää perinteisiä taitoja rohkeasti uudella tavalla, tehden niistä oman versionsa.

Mikä on henkilökohtainen inspiraationlähteesi muotoilijana?

Inspiroidun usein materiaaleista, erilaisista valmistustavoista, kokeiluista ja uuden oppimisesta. Usein inspiraatio tulee ympäristöstä: luonnossa tai kaupungissa näkemäni värit, muodot ja kuviot saattavat päätyä töihin eri tavoin ilmentyen. Usein yhteydet omien töiden ja inspiroivien ilmiöiden välillä on helpompi huomata myöhemmin, kun katsoo taaksepäin omaa työskentelyään.

Nouvelle Saison – näyttelyyn valikoitui mukaan uusin teossarjani. Imprint -lasiveistoksissa tutkin erilaisia kuviointeja vapaasti puhallettuun lasiin. Prosessi on usein kokeilemista, virheitä ja epäonnistumisia. Lasi on haastava ja upea materiaali, ja siksi onnistunut lopputulos on usein erilainen kuin alkuperäinen ajatus. Materiaali on yllätyksiä täynnä, ja se tekee prosessista hyvin kiehtovan. Kappaleita puhallettiin leikkisästi kokeilemalla erilaisia muotteja, ja lopullinen muoto hahmottui vasta myöhemmin. Idea seinäkiinnikkeestä ja valon lisäämisestä syntyi, kun testasin miten värit reagoivat valon kanssa. On jännittävää, miten lasin väri muuttuu niin paljon ja tekee esineestä aivan eri näköisen.

Tuotantoketju on lyhyt ja läpinäkyvä.

Nouvelle Saison -näyttelystä löytyy sekä uniikkeja taide-esineitä että pienimuotoisia sarjatuotantoja. Materiaaleissa näkyvät erityisesti lasi ja keramiikka, joille kontrastia luovat materiaalit, kuten tumma puu ja kiiltävä metalli. Laura Itkosen herkulliset rasiat, Milla Vaahteran leikkisät mobilet ja Laura Pehkosen orgaaniset veistokset toimivat hyvinä esimerkkeinä materiaaleilla ja väreillä ilottelusta. Myös eettisyys ja ekologisuus ovat teille tärkeitä arvoja. Miten tämä arvomaailma tulee konkreettisesti toiminnassanne esiin?

Näyttelyn lisäksi sama koskee myös koko UU Marketin valikoimaa: tuotteemme ovat vaihtoehto massatuotannolle. Meidän kauttamme tekijät voivat piensarjojen lisäksi myydä myös uniikkeja töitä, joille ei teollisessa tuotannossa ole tilaa. Töissä saa näkyä käden jälki, ja haluamme tarjota myös tyylillisesti uutta valikoimaa. Haluamme, että kotimaisen osaamisen monipuolisuus tulee näkyväksi yleisölle.

UU Marketin tuotteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja jopa toimituksesta asiakkaalle vastaa pääsääntöisesti yksi, työhönsä intohimoisesti suhtautuva tekijä. Osa tuotteistamme, kuten Nouvelle Saisonin -näyttelyn teoksista, ovat syntyneet yhteistyössä eri käsityöläisten kanssa. Tuotantoketju on lyhyt ja läpinäkyvä.

Käsintehdyt yksityiskohdat ja viimeistely tekevät tuotteesta ainutlaatuisen. Ne vaikuttavat siihen, miten tuotetta käsitellään ja hoidetaan, ja ennen kaikkea siihen, miten rakkaaksi se käyttäjälleen muodostuu. Rakkaita esineitä vaalitaan ja ne kulkevat usein mukana koko elämän ajan, seuraaville sukupolville asti. Siihen on mielestäni hyvä pyrkiä jokaisen hankinnan kohdalla.

Miltä UU Marketin tulevaisuus näyttää haaveissasi?

Toivon, että UU Market kasvaa ja kansainvälistyy entisestään. Uskon, että toimintamme tulee muuttumaan ja kehittymään kokemusten kautta. Olisi hienoa olla luomassa täysin uusia toimintamalleja, joilla viedä alaa ja osaamista eteenpäin Suomessa. Matka on tähänkin asti ollut haastava, mutta hyviä merkkejä on ilmassa, ja esimerkiksi tämä yhteistyö Institut finlandais’n kanssa on yksi niistä. On hienoa olla viemässä suomalaisen muotoilun ja taiteen uusia nimiä ja uutta osaamista maailmalle. Tulevaisuudessa olisi hienoa nähdä, että UU Market on ollut merkittävä toimija suomalaisen muotoilun ja taiteen kentällä.

UU Market