Tämän kuun Kuukauden vieraaksi saimme Aalto Internationalin perustajan ja taiteellisen johtajan Tuomas Merikosken. Muotisuunnittelija perusti oman merkkinsä neljä vuotta sitten työskenneltyään sitä ennen vuosien ajan isoille muotitaloille, kuten Givenchylle ja Louis Vuittonille. Millaiseksi hänen brändinsä on kehittynyt vuoden 2015 jälkeen? Haastattelussa Tuomas kertoo projekteistaan, yrityksestään sekä kesäsuunnitelmistaan.

Tuomas Merikoski on vuonna 2015 perustetun Aalto International -merkin perustaja ja taiteellinen johtaja. Suomalainen muotisuunnittelija, joka on perustanut brändinsä Pariisiin, pyrkii töissään aina välittämään syntyperäänsä jollain tavalla – usein jo kokoelmien nimissä. Aalto-naisten siluetti on aina hienostunut, mutta omaperäinen. Kontrasteista ja volyymeistä tunnettu brändi tuo markkinoille usein värikkäitä asuja, joissa värit eivät soinnu yhteen, tyylissä sekoittuu monesti myös maskuulinisuus ja feminiinisyys. Brändin kehittyminen on ollut suoraviivaista ja nopeatempoista, kokoelmat ja niiden esittely ovat muuttuneet aina vain monimutkaisemmiksi inspiraation muuttuessa. Suomi säilyy silti kokoelmien punaisena lankana. Inspiraatiota on löytynyt sekä muumeista (kokoelma Uusi Fantasia, Kevät/Syksy 2018) että suomalaisista taiteilijoista, kuten Jouko Lehtolasta ensimmäisessä Aalto-kokoelmassa Young Heroes (Syksy/Talvi 2015).

FINLAAND näytöksen takahuoneesta, syksy-talvi 2019 © Dimitri Balan

Aallon kokoelmissa on usein myös avantgardistisia piirteitä. Tämä tuli esiin esimerkiksi tämän kevään Finlaand-muotinäytöksessä, joka järjestettiin Champs-Élyséesn Galeries Lafayettella tilassa, joka oli näytöksen aikaan vielä rakenteilla. Muotinäytöksen aikana vieraat pystyivät myös testaamaan uutta ‘see now, buy later’ -konseptia (tuotteen voi ostaa heti sen jälkeen, kun sen on nähnyt muotilavalla). Tuomas myöntää näytöksen olleen osittain bisnes-orientoitunut. Hän lisää, että myös suunnittelijoilla on tarve ja halu luoda kanava asiakkaille, joka sallii viestinnän molempiin suuntiin. Sosiaalinen media tarjoaa tähän hyvän alustan, ja Tuomas osaa hyödyntää sitä täysin. ‘See now, buy later’ -konsepti on kuitenkin Tuomaksen mielestä hauras, eikä muotiteollisuus ole vielä valmis siihen. 

Finlaand-kokoelmassa suunnittelijan juuret tulivat jälleen esiin, mutta tällä kertaa siluetit sulautuivat yhteen. “Näytöksen kautta halusimme kertoa, että diversiteetti on rikkaus. Suomalaisuus ei tarkoita vaaleaa ihoa ja hiuksia, tai sitä, että olisi tietty yhteiskunnallinen asema, koulutus tai työ. Kutsuimme näytökseen afrikkalaisia sukujuuria omaavia malleja Suomesta. Mallit identifioivat itsensä suomalaisiksi, mutta kunnioittavat samaan aikaan omaa kulttuurista perintöään. Ja se on todella mielenkiintoista.” Suunnittelija leikitteli kulttuurieroilla jo syksy/talvi 2016 mallistossaan nimeltä Hellsinki. Kyseisessä mallistossa tuli selkeästi esiin saamelaisen kulttuurin vaikutus. Alkuperäiskansan vaikutteita sekoitettuna mustaan ja rock’n’rolliin, saamelaisia lapsia suutelemassa…  Teema oli hyvin kokonaisvaltainen. 

“Toivon, että voisin jonain päivänä luoda sijoitusrahaston, työskennellä yhdessä akateemisten instituutioiden kanssa”

Tuomaksen luotsaamalla Aalto Internationalilla on tällä hetkellä monta rautaa tulessa. Suunnittelija on luomassa brändille vahvaa ja erottuvaa identiteettiä ja DNA:ta. “Työ täällä on kovaa, mutta tietysti brändien välillä täytyy olla tietynlainen kilpailuasetelma. Ovet ovat avoinna, ja markkinat löytyvät Pariisista.” Tämä on yksi syistä, miksi suomalainen muotisuunnittelija päätyi perustamaan yrityksensä Pariisiin Helsingin sijasta. Suomessa koulutus on muodin saralla tasokasta ja Tuomas näkee siinä paljon hyvää potentiaalia, etenkin luovuuden suhteen: “Toivon, että voisin jonain päivänä luoda sijoitusrahaston, työskennellä yhdessä akateemisten instituutioiden kanssa ja tuoda suomalaisia brändejä ulkomaille sekä auttaa niitä kehittymään pidemmälle. Suomesta löytyy luovaa potentiaalia, mutta puutteita on tietotaidossa ja toteutuksessa. Ja tietysti rahan puute vaivaa. Kukaan ei tue meitä tarpeeksi kyseisenlaisen rahaston luomiseen.”

Tuomas on sitoutunut myös ympäristöasioihin. Hän löytää inspiraatiota ympäröivästä luonnosta ja sen hauraudesta. Brändin tuleva mallisto Kaaos on inspiroitunut luonnon kaaoksen ideasta, joka voi olla myös positiivinen. Kaaoksen tematiikka voi tulla usealla tavalla esiin: sitä ei tarvitse kummemmin tutkia, se saattaa nousta esiin yhtäkkiä vaikka tuotantovaiheessa. “Ilmastonmuutos ja luonnon katastrofit kantavat viestiä siitä, että meidän täytyy olla varuillaan tulevaisuuden suhteen”, Tuomas ilmaisee. 

Luonnon kunnioitus, toisaalta käytännöllisyyden ja esteettisen yhteen linkittäminen kertoo jälleen kerran suomalaisesta inspiraatiosta. Juuri kontrasteja Tuomas pitääkin mielenkiintoisena. Hän kuvaa suomalaisten viihtyvän lähellä luontoa, olevan hyvin koulutettuja sekä halukkaita olemaan osana yhteiskunnan tuottavia jäseniä, mutta jatkaa: “Mutta on olemassa toinen aspekti, pimeys yhdistettynä melankoliaan. Tämä toisaalta sivistynyt ja karu, tumma ja kapinallinen puoli on se, mikä tekee meistä mielenkiintoisia. Jotain, mikä erottaa meidät esimerkiksi ruotsalaisista naapureistamme.” Suomi on kunnioituksen ja rehellisyyden mallioppilas, mutta samanaikaisesti Pohjoismaiden nuori kapinallinen. 

999 kokoelma, kesä-kevät 2019 © Johan Sandberg

Onko kesä sitten otollista aikaa luomiselle? “Tietyllä tavalla kyllä”, Tuomas vastaa. Se on kuitenkin haastavampaa suunnittelijoille, sillä heidän täytyy löytää suunnittelussaan tasapaino alastomuuden ja peittävyyden välillä. Kesäaikaan suunnittelu vaatii tietynlaista herkkyyttä ja prêt-à-porter -suunnittelijoiden tulee oppia työstämään sitä oikealla tavalla. Kesän myötä myös vaatekerrokset ja valintojen määrä vähenevät, mikä tuo uutta pohdittavaa. Tänä kesänä Aalto-nainen on täynnä ristiriitoja raaka, mutta toisaalta kasuaali ja lähestyttävä. Helppoon, soljuvaan ja huolettomaan pukeutuneena: “Elegantti toisaalta edgy ja muodikas. Muodin kautta on mahdollista ilmaista mitä tukee, omaa identiteettiä ja arvomaailmaa  Ja tietenkin herättämään tunteita.” 

Tulevien muotiviikkojen ja kesän myötä suunnittelijalla on paljon työtä edessään, vaikka hän pysyykin uusista projekteistaan vielä hiljaisena. Tänä kesänä Tuomaksen saattaa löytää flaneeraamassa Pariisin kaduilla. Hänen suosikkipaikkansa yksinkertaisuudessaan upea: “Tykkään kulkea Seinen rannalla, vaikka se on ajoittain epämiellyttävää autojen vuoksi. Se kuitenkin tarjoaa pariisilaiselle tilan. Asun melko keskustassa, joten minun ei tarvitse mennä kaupungin läpi autolla. Voin urheilla, hengailla ja juoda lasillisen kavereiden kanssa Pariisin ytimessä.. Se on omasta mielestäni parasta Pariisin kesässä.”

Aalto International

Teksti: Olivier Bachelet