Institut finlandais esittelee kuukausittain luovien alojen tekijöitä, joiden työ koskettaa nykypäivän Ranskaa ja Suomea. Tammikuussa haastattelimme Antrei Hartikaista, joka on joka on tunnettu ainutlaatuisesta, perinteistä puuseppäosaamista moderniin muotoiluun yhdistelevästä kädenjäljestään. Antreille myönnettiin vuonna 2018 Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinto, ja hänen töitään on nähtävillä Institut finlandais’ssa 10.1.–13.4.2019 välisenä aikana.

Voisitko kertoa meille hieman taustastasi? Miten alunperin päädyit puusepän työhön ja huonekalumuotoilun pariin?

Nuoresta iästä lähtien, olen pitänyt käsillä työskentelystä. Isälläni oli puuverstas, jossa tein harrastusmielessä pienesineitä, ja autoin häntä yksinkertaisissa tehtävissä. Myöhemmin aloin työskentelemään siellä kesäapulaisena. Tämä johti minut ammattikoulun puusepän opintojen pariin, jossa suunnittelutyön perusteet kuuluivat opetussuunnitelmaan. Tästä alkoi polkuni puun kanssa työskentelyn ja suunnittelun parissa. Vuodesta 2010 lähtien olen työskennellyt ja asunut pienessä Fiskarsin kylässä, joka on tunnettu taiteen, muotoilun ja kädentaitojen keskiönä.

Mikä on design-filosofiasi?

Pyrin tekemään pitkäkestoista suunnittelutyötä, joka muodostuu suunnittelu- ja valmistusprosessin rehellisistä päätöksistä. Tämä on mahdollista kun materiaaleja, tekniikoita ja yksityiskohtia käytetään harkiten. Haluaisin, että ihmiset jotka näkevät ja omistavat töitäni, inspiroituisivat materiaalin käytöstä, korkeatasoisista kädentaidoista, viimeistellyistä yksityiskohdista ja itse estetiikasta.

Millaista oli työstää Carte Blanche -näyttelyä Institut finlandais’lle?

Kyseinen näyttely on hieno mahdollisuus näyttää laajaa kirjoa töistäni: huonekaluja, veistoksia, pienempiä teoksia sekä niitä, jotka on tehty yhteistyössä muiden kanssa. Näyttelyssä nähdään myös täysin uusia teoksia.

Teet usein yhteistyötä muiden taiteilijoiden, muotoilijoiden ja valmistajien kanssa. Millainen olisi unelmiesi yhteistyö ja kenen kanssa haluaisit työskennellä?

En pysty valitsemaan vain yhtä, mahdollisuuksia on yksinkertaisesti liikaa. Joka tapauksessa, haluaisin joskus työskennellä yhdessä muiden muotoilijoiden kanssa, ryhmässä jossa jokaisella olisi oman materiaalin erikoisosaaminen. Yhteistyössä voisimme luoda pienen erän huonekaluja ja tuotteita, jotka olisi valmistettu tarkoin valituista materiaaleista ja yksityiskohdista.

Photo: Antrei Hartikainen

Kertoisitko lisää viimeisimmästä yhteistyöprojektistasi Katriina Nuutisen kanssa? Suunnittelitte yhdessä Vieno-lasikokoelman, joka on esillä myös Carte Blanche -näyttelyssä.

Yhteistyö Katriinan kanssa on ollut todella helppoa ja miellyttävää. Olemme molemmat kotoisin Pohjois-Karjalasta, ja jaamme samanlaisen ajattelutavan. Yhteistyömme on saanut muotonsa todella luontevasti, ilman pakottamista. Tämä näkyy valmiissa teoksissa, joissa lasin ja puumuotoilun yhteiselo on täydellistä. Numeroitu Vieno-sarja on puhallettua lasia eri värivaihtoehdoin, ja puiset korkit ovat käsinkaiverrettuja, joten jokainen teos on uniikki. Puuntyöstämisellä ja pinnan vimeistelyllä olen luonut illuusion materiaalista. Vain lähempi tarkastelu paljastaa sen olevan puuta.

Mitä puulajia käytät töissäsi mieluiten? Onko mielessäsi muita materiaaleja, joita haluaisit kokeilla työstää?

Puun valinta liittyy läheisesti lopullisen tuotteen tarpeisiin. Veistoksellisempia teoksia tehdessäni valintani on usein lehmusta, koska sitä on mukava työstää. Toisaalta, en käyttäisi sitä huonekaluihin, joiden tulee olla kestävämpiä. Eri puumateriaaleilla on aina hyvät ja huonot puolensa: ulkonäkö, kestävyys, työstettävyys, ekologisuus. Tällöin tulee vain valinta sopivin jokaiseen projektiin. Usein käytän vaahteraa, pähkinäpuuta, lehmusta, tammea ja saarnaa. Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi työskennellä myös keramiikan ja lasin parissa.

Löydän mielenkiintoisia muotoja ja aiheita joka puolelta, luonnosta, arkkitehtuurista ja jokapäiväisestä ympäristöstämme.

Millainen on täydellinen päiväsi? Mistä inspiraatio töihisi kumpuaa?

Mielenkiintoisista tehdasvierailuista. Minua kiehtovat erilaiset prosessit, tehdäänkö tuotteita esimerkiksi koneella, käsin vai molempia yhdistelemällä. Paikat, joissa voin tarkkailla ja ihmetellä ympäröiviä asioita. Löydän mielenkiintoisia muotoja ja aiheita joka puolelta, luonnosta, arkkitehtuurista ja jokapäiväisestä ympäristöstämme. Myös valon ja varjon leikki erilaisilla pinnoilla inspiroi minua.

Yhdistät työssäsi perinteisiä puunveistotaitoja suomalaiseen puun prosessointiin ja nykyaikaiseen muotoiluun. Töitäsi on hankala määritellä yksiselitteisesti joko taiteeksi tai käyttöesineiksi – ne ovat jotain siltä väliltä. Ajatteletko, että joudut usein tekemään kompromisseja estetiikan ja käytettävyyden välillä?

Kyseessä on aina tavalla tai toisella kompromissi, ja yleensä se tekee työstä vain paremman. Teen näitä valintoja ja kompromisseja koska pidän siitä, en koska olen pakotettu tekemään niin. Tällä tavoin pystyn luomaan persoonallisia ja taiteellisia teoksia, jotka ovat samanaikaisesti funktionaalisia veistoksia.

Photo: Antrei Hartikainen
Photo: Kari Nyyssönen

Voitko paljastaa meille jo tulevista vuoden 2019 projekteistasi?

Mainitakseni muutaman, jatkan työskentelyä Nikarin ja Poiat-merkin kanssa, ja myös muutaman uuden merkin kanssa. Vuonna 2019 helsinkiläinen Lokal-galleria esittelee muutamia uusia ja vanhempia teoksiani erinäisissä taide- ja muotoilutapahtumissa. Fiskarsin kylässä järjestetään iso kesänäyttely nimeltä TEHDAS / FABRIK / FACTORY, jossa esittelen uuden veistoksellisen valoinstallaation. Samassa kylässä järjestetään tänä vuonna myös taide- ja muotoilubiennaali, johon valmistelen yhdessä arkkitehti- ja puuseppätiimin kanssa ison puisen installaation. Näiden lisäksi jatkan omaa suunnitteluprosessia ja osallistun näyttelyihin ympäri maailman.

Carte Blanche -näyttelyn lisäksi, vierailusi Pariisissa aloittaa instituutin uuden IF Studios -vierailuohjelman. Näyttelyn työstämisen lisäksi, mitä olet ajatellut tehdä Pariisissa?

Haluan nauttia pariisilaisesta ilmapiiristä. Vierailen gallerioissa, museoissa ja designharrastajien kohteissa. Yritän kontaktoida uusia ihmisiä, keskittyä uusiin suunnitteluprojekteihin ja suunnitella vuotta 2019 eteenpäin.

Antrei Hartikainen