Institut finlandais aloitti toimintansa Pariisissa syksyllä 1990. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan instituutin toiminnassa on nostettu esiin kussakin ajassa olevia, ajankohtaisia teemoja eri taiteen, tieteen, kulttuurin ja luovien alojen tekijöiden kanssa. Instituutin toiminnan keskiössä tuntuu pysyneen seuraavat asiat läpi historian: avoin ja utelias mieli, ihmisten kohtaaminen ja yhdistäminen, luovuus sekä kansainvälinen yhteistyö.

Keväällä 2020 moniäänisyys näkyi Suomessa historiallisella tavalla; Yle Uutiset lisäsi COVID-19-pandemiaan liittyvää uutisointia ja sisältöjä suomen, ruotsin ja saamen lisäksi arabiaksi, kurdiksi, dariksi ja somaliksi. Keväällä 2020 avattiin laajemmin aktiivinen keskusteltu antirasistisesta työstä taiteen organisaatioiden, yhteisöjen ja verkostojen toiminnassa Suomessa. Taiteen äärellä on tärkeää pohtia muutosta, toimia moniarvoisen maailman puolesta ja olla avoinna uusille näkökulmille.

Olemme tämän kauden aikana halunneet tehdä monien uusien yhteistyökumppaneiden kanssa yhteistyötä, laajentaa ja syventää dialogia toiminnassamme. Institut finlandais’n syys-maaliskuun 2020-2021 ohjelma ja tämä julkaisu reflektoivat muun muassa alkuperään, identiteettiin, monikielisyyteen, sivistykseen, solidaarisuuteen, kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja kolonialismiin liittyvää ajankohtaista keskustelua. Ohjelmakokonaisuus käsittelee muistojen ja kuulumisen politiikkaa, yhdistää historian ja nykypäivän kerroksia sekä katsoo eteenpäin. Ohjelmakokonaisuus on tuotettu monien keskusteluiden, taiteilijaresidenssien ja kohtaamisten kautta muun muassa Marrakechin, Tangerin, Tunisin, Pariisin ja Helsingin välillä. Kansainvälistä yhteistyötä on jatkettu aktiivisesti vuoden 2020 aikana ilman fyysisiä kohtaamisia tilanteessa, joka on laittanut totutut ajattelutavat ja käytänteet erilaisten vaihtoehtojen tarkasteluun.

Kirjailija Hassan Blasim kommentoi vuonna 2019 Helsingin Sanomissa kaupunginosaansa Helsingissä seuraavasti: “Viihdyn hyvin Kontulassa. Täällä näkyy nykypäivän Suomi.” Instituutti haluaa vahvistaa kansainvälistä keskustelua eri taiteen ja luovien alojen kontekstissa ja nostaa esiin tekijöitä, jotka edustavat ja rikastuttavat nykypäivän Suomea. Äänessä ovat eri alojen ammattilaiset, taiteilijoista tutkijoihin, kuraattoreista kääntäjiin. Lämmin ja sydämellinen kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana tekemässä tätä julkaisua ja kauden ohjelmistoa.

Toivon, että instituutin seuraavat kolmekymmentä vuotta ovat täynnä avointa, uteliasta ja empaattista mieltä ja, että toiminnan keskiössä pysyy myös jatkossa kohtaamisen taito.

– Johanna Råman, Institut finlandais’n johtaja

Esipuhe osa Institut finlandais’n julkaisua 2020-2021.