Laura Väre palkittiin syksyllä 2019 Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla. Palkintoon kuuluu myös soolonäyttely Institut finlandais’ssa sekä vierailu instituutin IF Studio -ohjelmassa. Lauran tammikuussa avautuvassa Carte Blanche à Laura Väre -näyttelyssä pariisilaisyleisö saa mahdollisuuden tutustua nuoren suunnittelijan minimalistiseen kädenjälkeen, aina huonekaluista kynttilänjalkoihin. Tapasimme Laura Väreen, jonka kanssa keskustelimme Pariisista, sekä aistien, luovuuden ja uteliaisuuden merkityksestä.

Olet valmistunut juuri taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta, jota ennen olet opiskellut myös metalliartesaaniksi. Miten olet päätynyt muotoilun pariin?

Lapsena kävin kuvataidekoulua. Rakastin piirtämistä ja haaveilin, että minusta tulisi kuvataiteilija. Olen aina tiennyt, että haluan työskennellä luovalla alalla. Peruskoulun jälkeen lähdin opiskelemaan metalliartesaaniksi, jolloin kuulin myös kalustesuunnittelijan ammatista. Artesaaniopintojen jälkeen lähdin opiskelemaan Lahden Muotoiluinstituuttiin kalustemuotoilua. Lahdessa opiskellessani sain vahvistusta siihen, että muotoilijan työ kiinnostaa minua ammatillisesti, ja päätin hakea maisteriopintoihin Aalto-yliopistoon. Keväällä 2019 valmistuin taiteen maisteriksi Aallosta.

Opiskelun ohella olen kehittänyt osaamistani erilaisilla työprojekteilla, osallistunut kilpailuihin, sekä esitellyt tuotteitani kansainvälisillä messuilla.

Laura Väre: 7 collection. Valokuva: Annikki Valomieli.

Sinut palkittiin vuonna 2019 Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla, johon kuuluu myös palkintonäyttely instituutilla sekä vierailu IF Studioissa. Minkälainen vaikutus nimityksellä on ollut uraasi?

Olen palkinnosta todella kiitollinen ja otettu, ja haaveillut siitä pitkään! Nimitys tulee varmasti vaikuttamaan uraani erittäin positiivisesti ja olen huomannut vaikutuksen jo nyt. Olen saanut paljon uusia kiinnostavia yhteydenottoja ja työtarjouksia, ne ovat pitäneet minut mukavan kiireisenä. Uskon että pitkällä tähtäimellä tämä nimitys vaikuttaa erittäin positiivisesti työmahdollisuuksiin.

Kulunut syksy on ollut nimityksen johdosta kiireinen, ja olet viettänyt paljon aikaa reissun päällä – viimeksi mm. Kiinassa ja Lapissa. Mitä uusia projekteja sinulla on tiedossa ensi vuodelle?

Kovin tarkasti en vielä projekteista pysty kertomaan, mutta muutama tuotesuunnitteluprojekti on jo tiedossa ensi vuodelle. Ajatuksenani olisi osallistua messuille Euroopassa ja Aasiassa, ja tarkoituksenani on suunnitella uusia tuotteita myös kyseisiä tapahtumia varten.

Laura Väre: AAVA. Valokuva: Aleksi Tikkala.
Laura Väre: Donut. Valokuva: Esa Kapila, Young Finnish Design.

Kertoisitko hieman tulevasta kevään näyttelystä, minkälaisen kokonaisuuden tulet esittelemään?

Instituutin näyttelyssä tulen esittelemään töitäni viimeisen viiden vuoden ajalta. Esittelyssä on kattava valikoima pienesineistä huonekaluihin, esimerkiksi vihreä samettinen Ebba-sohva, Hide-lamppusarja, Po-peilisarja, Edvin-kukkapöytä, W-tuoli sekä herkulliset Donut-kynttilänjalat.

Mitä odotat eniten vierailultasi Pariisiin ja IF Studios -ohjelmalta?

Toivon, että vierailuni aikana saan solmittua uusia kontakteja ja yhteistyömahdollisuuksia, erityisesti yritys- ja valmistajakontakteja. Haluan ehdottomasti vierailla Maison & Objet -messuilla, jossa on myös esillä tuotteitani. Haluan löytää inspiraatiota – kiertää museoita ja gallerioita, rentoutua ja antaa tilaa uusille ideoille.

Minulla on utelias asenne elämää kohtaan. Saan inspiraatiota omiin töihini arkisista asioista ympärilläni. Se voi olla muoto, valo, väri, mielenkiintoinen materiaali tai näkymä, joku mikä herättää minussa jotain tunteita.

Ketä muotoilijoita ihailet? Mistä löydät inspiraatiota?

Varsinaista esikuvaa minulla ei ole. Ihastelen tietysti useita menestyneitä muotoilijoita, mutta arvostan myös monen vähemmän tunnetun muotoilijan kädenjälkeä ja asennetta suunnittelutyöhön.
Minulla on utelias asenne elämää kohtaan. Saan inspiraatiota omiin töihini arkisista asioista ympärilläni. Se voi olla muoto, valo, väri, mielenkiintoinen materiaali tai näkymä, joku mikä herättää minussa jotain tunteita. On tärkeää pitää aistit avoinna tilanteissa, missä kulloinkin on ja osata myös kerätä materiaalia talteen. Toisinaan alan suunnittelemaan tuotetta täysin sen käyttötarkoitusta ajatellen, kun huomaan, että jotain tarpeellista puuttuu. Tekeminen myös ruokkii luovuutta ja inspiroituminen voi tapahtua projektin aikana.


Laura Väre: Ebba, Hide & Po. Valokuva: Aleksi Tikkala.

Minkälaisia arvoja työskentelysi ja muotokielesi heijastelee? Mikä on lempimateriaalisi?

Muotokieleni on hyvin minimalistinen, sillä pelkistäminen tapahtuu minulta luonnostaan. Pyrin löytämään tuotteisiini aina jonkin oivaltavan idean tai muodon, joka herättää mielenkiinnon katsojassa ja käyttäjässä. Haluan suunnitella kauniita, toimivia ja käytännöllisiä tuotteita, jotka kestävät aikaa. Yhdistän usein eri materiaaleja keskenään, sillä pidän niiden välille syntyneestä kontrastista ja erilaisista rakenteellisista mahdollisuuksista. En halua rajata itseäni tiettyyn mittakaavaan tai materiaaliin, vaan nautin vaihtelusta ja eri materiaalien mahdollisuuksista. Mieluisin materiaali vaihteleekin yleensä sen mukaan, mitä olen sillä hetkellä työstämässä.

Kertoisitko hieman työskentelyprosessistasi?

Aloitan uuden tuotteen suunnittelun luonnostelemalla, joko toimeksiannon perusteella tai vapaasti omista lähtökohdista. Luonnostelutapani riippuu täysin projektista ja sen hetkisestä tunnetilasta. Yleensä luonnokseni ovat enemmän muistiinpanoja, joiden kautta siirryn suunnittelemaan mallin loppuun tietokoneella. Toisinaan taas luonnostelen hyvinkin pitkälle käsin piirtäen tai rakentamalla ideasta suoraan hahmomallin. Näin tuotteeseen voi löytyä jokin uudenlainen muoto tai idea, kun sitä lähestyy eri kulmasta. Esimerkiksi Aava-valaisin syntyi paperisen hahmomallin kautta. Valaisimen orgaanisen reunan sain aikaan repimällä paperista haluamani muodon. Näin sain lopputuloksesta mahdollisimman sattumanvaraisen ja elävän.

Carte Blanche à Laura Väre -näyttely on esillä instituutilla 17.1.-28.3.2020.

Laura Väre