Suomen Ranskan instituutti esittelee kuukausittain luovien alojen tekijöitä, joiden työ koskettaa nykypäivän Ranskaa ja Suomea. Vuonna 2010 perustettu Studio Joanna Laajisto on vakiinnuttanut lyhyessä ajassa paikkansa muotoilun ja sisustussuunnittelun kansainvälisten kärkinimien joukossa. Joanna Laajisto on suunnitellut myös heinäkuussa 2018 uudelleen avautuvan instituutin tilat. Keskustelimme hänen kanssaan instituutin tulevasta maanläheisestä maailmasta, tiloissa tapahtuvista kohtaamisista ja niiden merkityksestä, sekä estetiikan ja toimivuuden yhdistämisen tärkeydestä.

Muutit Kaliforniasta Suomeen ja vaihdoit lumilautailun sisustussuunnitteluun: voisitko kertoa jotain taustastasi? Miten päädyit työskentelemään muotoilun parissa?

Minulla oli amerikkalainen sponsorisopimus Morrow’n kanssa, ja tästä syystä vietin useamman vuoden Yhdysvalloissa nuorempana. Vähitellen minulle tuli kuitenkin tunne, että oli aika siirtyä eteenpäin, ja hankkia niin sanotusti oikea työpaikka. Olen aina ollut kiinnostunut muotoilusta, ja pohdiskelin pitkään muodin ja sisustussuunnittelun välillä. Lopulta valitsin jälkimmäisen, sillä koin, että sillä saralla pystyisin luomaan jotain ajattomampaa.

Opiskelin Kaliforniassa, IDI:ssä (Interior Designers Institute), joka sijaitsee Newport Beachissä. Valmistuttuani taiteen kandidaatiksi aloitin työt Gensler-nimisessä arkkitehtuuriyrityksessä, jossa työskentelin viisi vuotta. Kun aloin odottamaan ensimmäistä lastani vuonna 2008, päätin että oli aika muuttaa takaisin Suomeen. Tottakai Yhdysvalloissa oli tarjolla hienoja ja valtavia projekteja, joiden parissa minulla oli mahdollisuus tehdä töitä, mutta työkulttuuri oli siellä paljon kovempi. Minulle oli tärkeää, että voin olla äiti, ilman että laitan uraani likoon ja rakentaa elämäni ilman suuria kompromisseja.

Vuonna 2010 perustin oman studioni Helsinkiin. Liikkuvuus ja sen merkitys on kokenut valtavia muutoksia viime vuosien aikana, eikä minulla ole lainkaan sellainen olo, että Helsinki sijaitsisi kaukana. Matkustan Suomesta käsin paljon ja liikkuvuus on tärkeä osa elämääni: minulla on paljon asiakkaita ja verkostoja ulkomailla.

Minkälaisen maailman ja universumin aiot luoda instituutille? Mitkä olivat projektin lähtökohdat?

Halusimme luoda maailman, joka puhuu suomalaisesta nykysuunnittelusta. Kaikki tuntevat suomalaiset klassikot, joten halusimme näyttää pehmeämpää, jopa karkeampaa puolta suomalaisesta suunnittelusta. Käytimme kurvikkaampia muotoja ja luonnonmateriaaleja, kuten vaaleaa saarnipuuta, suomalaista graniittia ja villaa luodaksemme luonnonläheisen ilmapiirin.
 

 
Mikä on lempipaikkasi Helsingissä? Mitä asioita arvostat ja mihin kiinnität huomiota vieraillessasi jossain paikassa ensimmäistä kertaa?

Suosikkikohteeni Helsingissä on Lonnan saaristo, joka löytyy juuri kaupungin ulkopuolelta: siellä on mahtava yleinen sauna, ravintola ja uimaranta. Minulle nämä ainekset muodostavat täydellisen tavan viettää päivä Helsingissä.

Vieraillessani uudessa kohteessa suuntaan yleensä samaan paikkaan kuin paikalliset. Kivojen katujen, kahviloiden ja torien löytäminen ovat minulle parhaita tapoja omaksua paikallista ilmapiiriä. Pariisi on tässä mielessä poikkeus: se on yksi niistä paikoista, joissa pystyt nauttimaan vain astumalle sisään kaupunkiin. Kaupunki on heti läsnä mihin menetkin, kun taas useimmissa paikoissa pitää löytää ne oikeat kaupunginosat tai osoitteet.

Mikä on inspiroinut sinua viime aikoina? Mistä pidät eniten työnkuvassasi?

Viime aikoina olen ollut erittäin inspiroitunut Renata Jakowleffin isokokoisesta, kultaisesta lasitaideteoksesta, joka tulee instituutin kahvilatilan pääseinälle. Teoksessa yhdistyvät orgaaniset ja luonnonmukaiset elementit, mutta samanaikaisesti se on erittäin hienostunut. Tällaiset vastakohdat ovat minulle mielenkiintoisia. Yleisesti kuvataide, musiikki, elokuvat, muoti ovat erittäin lähellä sydäntäni ja vaikuttavat vahvasti työskentelyyni.

Rakastan työni monipuolisuutta. Studiomme on aika valikoiva projektien suhteen, joten jokainen johon ryhdymme, on uniikki, inspiroiva ja haastava omalla tavallaan.

Mitä muita projekteja työstät tällä hetkellä? Missä näet itsesi tulevaisuudessa?

Tällä hetkellä työstän hotellia Jyväskylään. Rakastan työskennellä projektien parissa, jotka liittyvät matkailuun ja vieraanvaraisuuteen, ja haluaisin mielelläni suunnitella boutique-tyylisiä hotelleja, joissa asiakaskokemus on huomion keskipisteenä.

Uskon vahvasti siihen, että jokainen ihminen rekisteröi ympäröivän tilan tunnelman ja reagoi siihen. Minua kiinnostavat nämä kohtaamistilanteet, joita alan sitten purkaa osiin ja analysoida eri asioiden vaikutusta toisiinsa.

Kiinnitätkö huomiosi jokapäiväisessä ympäristössä tai interiöörissä enemmän yksityiskohtiin vai kokonaiskuvaan?

Uskon vahvasti siihen, että jokainen ihminen rekisteröi ympäröivän tilan tunnelman ja reagoi siihen. Vaikka ei olisikaan erityisen muotoiluvalveutunut eikä kykenisi erittelemään tilanteita ja referenssejä, ihmiset aina reagoivat tilassa jollain tavalla. Minua kiinnostavat nämä kohtaamistilanteet, joita alan sitten purkaa osiin ja analysoida eri asioiden vaikutusta toisiinsa. Yksittäiset detaljit ovat minulle tärkeitä, mutta myös se että asioita karsitaan: jos kaikki yksityiskohdat on mietitty tosi hyvin, tunteiden herättämiseen ja kokonaistunnelman luomiseen ei tarvita paljon.

Vieraillessani vastikään Milanossa Salone del Mobile -messuilla huomasin, että kokonaisinstallaatioiden merkitys on valtavassa kasvussa. Kokonaisvaltainen kokemus, joka syntyy äänestä ja akustiikasta, tuoksuista ja valaistuksesta, saa tällä hetkellä paljon huomiota.
 

 
Mainitessasi Milanon, miten kuvailisit sisustussuunnittelun viimeisiä trendejä? Miten nämä vaikuttavat yleisesti työhösi vai luotatko enemmän pitkäkestoisiin klassikoihin?

Sisustussuunnittelu on nopeasyklistä, ja tuntuu että tahti kiihtyy jatkuvasti, erityisesti sosiaalisen median kuten Instagramin johdosta. Pyrin aina luomaan ajattomia ja klassisia tiloja: minulle paras sisustussuunnittelu on sellaista, josta ei voida sanoa onko se suunniteltu kymmenen vuotta sitten vai kymmenen vuoden päästä. Vaikka seuraan koko ajan mitä sisustuksessa tapahtuu, yritän vastustaa trendeihin ja kertakäyttökulttuuriin perustuvaa työskentelyä – maapallo ei yksinkertaisesti taivu tähän. Hyvät materiaalit ja hillitty värimaailma ovat minulle avaimia pitkäkestoiseen – sekä esteettisessä että ekologisessa mielessä – suunnitteluun.

Suunnittelet myös designoesineitä, kuten Made by Choicen kanssa yhteistyössä tehty Airisto-sarja sekä Lumme-lamppu, joista molemmat tulevat esille uudistetussa instituutissa. Haluaisitko tehdä tuotesuunnittelua enemmän?

Suunnittelemme paljon uniikkeja objekteja jokaiseen kohteeseen, tästä hyvänä esimerkkinä on instituutille tuleva Lumme-valaisin. Joskus nämä päätyvät tuotantoon, ja tämä tapahtuu todella luontevasti huomatessani markkinaraon. Minun olisi vaikea kuvitella olevani pelkästään tuotesuunnittelija, joka ottaa vain toimeksiantoja vastaan. Minulle tilasuunnittelu ja tuotesuunnittelu kulkevat tietyssä mielessä käsi kädessä: rakastan yksityiskohtia, mutta mielenkiintoisimmat projektit ovat konseptisuunnittelua, jossa saan tarkastella projektia ylhäältä käsin.

Joanna Laajisto

Kuvat: Mikko Ryhänen