Institut finlandais nostaa esille kuukausittain suomalaisia ​​ja ranskalaisia ​​tekijöitä.

Näyttämöltä katutaiteisiin, musikaaleista videoteoksiin – koreografi Sonya Lindfors rikkoo taiteenlajeja ja -rajoja. Hip hop -yhteisön kasvatti, vuonna 1985 syntynyt Sonya on tänä päivänä yksi Suomen näkyvimmistä koreografeista ja taiteellisista johtajista. Helsingin Teatterikorkeakoulusta maisteriksi valmistunut, läpimurron kokeellisen UrbanApa-kollektiivin kautta tehnyt nuori koreografi on keskittynyt viime vuosina omaan taiteelliseen tuotantoonsa.

Viimeisimmissä teoksissaan Lindfors on nostanut esiin värillisten ihmisten paikan perinteisesti valkoiseksi määritellyssä ympäristössä. ’Noir?’ (2014) haastaa vallitsevia käsityksiä liittyen afrosuomalaiseen identiteettiin, syrjäytymiseen, häpeän tunteeseen ja suhteeseen alkuperäisjuuriin. Teos ’Noble Savage’ (2017) kyseenalaistaa myytin Pocahontaksesta ja Valkoisen Pelastajan ilmentymästä.

Perinteisten vallan rakennelmien kyseenalaistaminen yhdistyy Sonyalla uusien ilmaisumuotojen ja -tapojen etsimiseen. Teoreettinen lähestymistapa liitettynä tanssin fyysiseen todellisuuteen vie nuorta koreografia jatkuvasti kohti uutta. Keväällä 2017 Helsingin kaupunki nimesi Lindforsin Vuoden Taiteilijaksi, ja samana vuonna hänelle myönnettiin Taiteen edistämiskeskuksen ensimmäinen palkinto. Tällä hetkellä Lindfors on Uuden tanssin keskuksen Zodiakin residenssikoreografina.

Tammikuussa 2018 Sonya Lindfors työskentelee residenssitaiteilijana osana Festival Nordique -tapahtumaa, joka on pohjoismaisten suurlähetystöjen ja instituuttien yhteistyöprojekti Théâtre National de la Dansen kanssa.

Festival Nordique, 16.–27. tammikuuta, Théâtre National de la Danse, Pariisi

Sonya Lindfors

Sonyan potretti: Maria Moulud